100 suosituinta rotua

Suomen Kennelliitto julkaisee vuosittain listan sadasta suosituimmasta roduta. Vasta ilmestyneessä koirammelehdessä on jälleen listattu suosituimmat rodut. Karvattomat koirat eivät luonnollisesti kilpaile tällä listalla, kiinanharjakoiraa lukuunottamatta.

Näin jälleen vuonna 2022. Kiinanharjakoira on upeasti sijalla 50 yhteensä 296 rekisteröidyllä koiralla vuonna 2022, jääden niukasti edellisvuoden 2021 rekisteröintimäärästä, joka oli 322. Perunkarvatonkoirat ja meksikonkarvatonkoirat eivät ehkä ihan pian ole listalle nousemassa.
Sijalle sata olisi tarvittu viimevuoden rekisteröinneissä lisää vielä noin sata yksilöä.

Karvattomien koiren rekisteröinnit vuosina 2012 - 2022
Karvattomien koiren rekisteröinnit vuosina 2012 – 2022.
(lähde: Koiramme-lehti)

Perunkarvatonkoira

Perunkarvatonkoiria oli rekisteröity vuonna 2022 yhteensä kolmekymmentäkahdeksan kappaletta kaikissa kokoluokissa yhteensä. Meksikonkarvatonkoiria puolestaan vuoden 2022 puolella rekisteröitiin kaksikymmentä kaikissa kokoluokissa yhteensä. Määrät ovat säilyneet vuosikausia aikalailla samoina, kokomuunnoksien rekisteröinneissä näkyy trendejä selvästi.

Vuodet 2017 – 2020 ovat olleet selvästi perunkarvatonkoirissa keskikokoisten kulta-aikaa, suurten rekisteröinnit koko kymmenen vuoden periodilla sen sijaan ovat olleet hyvin pitkälti samanlaisia, pois luettuna vuosi 2018 jolloin niitä syntyi ja rekisteröitiin vain kolme kappaletta.

Meksikonkarvatonkoira jatkaa kasvua

Meksinkonkarvatonkoiran suosio on kasvusuuntainen kokoajan, alkuvuosien muutamista rekisteröinneistä, rotu ja sen rekisteröinnit lähentelevät noususuhdanteisesti jo kahtakymmentä rekisteröintiä vuodessa, muutamana vuonna jopa ylitetty.

Ilo pitkän linjan harrastajana nähdä uusia ihmisiä, harrastajia, kasvattajia rotujen parissa. Antaa voimaa jatkaa yhdistystyötä, joka ansiokkaasti täytti jo viime vuonna kaksikymmentä vuotta.

Porautuminen syvemmin

Jos tilastot kiinnostaa enemmän, Suomen Kennelliiton Jalostustietokanta tarjoaa erinomaisen ja todella mielenkiintoisen katsauksen kaikkiin suomessa rekisteröityihin rotuihin todella kattavasti ja erittäin pitkältä ajalta. Linkki tilastoihin löytyy vaikkapa tästä.

Mukavia selailuhetkiä tilastotieteen ja upeiden suomalaisten koirien parissa.