Ruokaviraston koirarekisterin avaaminen viivästyy

Ruokaviraston koirarekisterin käyttöönotto viivästyy sovelluskehittäjästä johtuvista syistä. Koiran haltijoiden asiointipalvelun oli määrä avautua tammikuussa, jolloin koirien mikrosirutus ja rekisteröinti tulevat Suomessa pakollisiksi. Ruokavirasto pyrkii avaamaan koirarekisterin mahdollisimman pian, kunhan sovelluskehittäjä saa asiointipalvelun julkaisukuntoon.

Ruokaviraston koirarekisteriin on määrä jatkossa kirjata kaikkien Suomessa vakituisesti oleskelevien koirien tunniste- ja haltijatiedot. Koirien mikrosirutus ja rekisteröinti tulevat Suomessa pakolliseksi vuoden 2023 alusta osana maa- ja metsätalousministeriön (MMM) asetusta.

Kyseistä MMM:n asetusta ei voida soveltaa rekisteriin tehtävien ilmoitusten osalta, ennen kuin Ruokaviraston koirarekisteri saadaan käyttöön. Rekisterin käyttöönoton myöhästymisestä huolimatta koirat tulee tunnistusmerkitä asetuksen määräaikojen mukaisesti ja tunnistusmerkitsijän tulee antaa koiran haltijalle tunnistustodistus.

Vuodenvaihteen jälkeen syntyneet koirat tulee tunnistusmerkitä eli mikrosiruttaa viimeistään kolmen kuukauden iässä tai aiemmin, jos ne vaihtavat haltijaa aikaisemmin. Ennen vuodenvaihdetta syntyneiden koirien tunnistusmerkitsemisen ja rekisteriin ilmoittamisen määräaika päättyy vasta vuoden 2023 lopulla.

Koirarekisterin asiakaspalvelu aloittaa toimintansa tammikuun alussa (2.1.) ja vastaa tarvittaessa aiheeseen liittyviin kysymyksiin jo ennen koirarekisterin avautumista.

Asetuksen soveltaminen ennen rekisterin avautumista

Koirien tunnistamisesta ja rekisteröinnistä annettua asetusta ei voida soveltaa rekisteriin tehtävien ilmoitusten osalta ennen kuin rekisteri saadaan käyttöön.

Koirat tulee kuitenkin tunnistusmerkitä asetuksen määräaikojen mukaan ja tunnistusmerkitsijän tulee antaa koiran haltijalle tunnistustodistus. Tunnistustodistus annetaan lomakkeella, joka löytyy täältä. Vastaavat tiedot voi antaa myös vapaamuotoisella asiakirjalla.

Vuoden vaihteen jälkeen syntyneet koirat tulee tunnistusmerkitä viimeistään 3 kk ikään mennessä tai aiemmin, jos ne vaihtavat haltijaa aikaisemmin.

Rekisterin avautumisen jälkeen tunnistustodistukseen kirjatut koiran tiedot tulee ilmoittaa rekisteriin joko sähköisessä asioinnissa osoitteessa https://koirarekisteri.ruokavirasto.fi tai toimittamalla allekirjoitettu tunnistustodistuslomake asiakaspalveluun. Asiakaspalvelun yhteystiedot löytyvät täältä.

Jos vuonna 2023 syntyneet tai maahantuodut koirat ehtivät vaihtaa haltijaa ennen rekisterin avautumista, vastaa niiden uusi haltija koirien ilmoittamisesta rekisteriin.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Terhi Jääskeläinen, p. 029 520 4357 (22.12. ja 2.1. alkaen)
Yksikönjohtaja Jaana Mikkola, p. 029 520 4700 (22.–23.12., 27.12. ja 2.1. alkaen)
Kehittämisasiantuntija Kirsi Vehkakoski, p. 029 520 4204 (28.12. alkaen)

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Koirarekisterin asiakaspalvelu, koirarekisteri@ruokavirasto.fi, p. 020 690 500 (2.1. alkaen)

Lue lisää artikkelin lähteestä Ruokaviraston sivuilta:

Koirarekisteri
MMM:n asetus koirien tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä (68/2022)